Afspraak maken: 0492 – 53 28 00

Tweede trimester

14 t/m 27 weken

Kraamzorg en kraampakket

Vanaf 12 weken zwangerschap kan je kraamzorg aanmelden. Een kraamverzorgster start haar zorg al vanaf de geboorte. Tijdens de bevalling zal ze de verloskundige assisteren. Daarna zal ze jou en je baby verzorgen, geeft ze hulp bij borst- of flesvoeding en geeft ze voorlichting over de verzorging van de baby.

Als de kraamtijd voorbij is nemen de artsen en verpleegkundigen van de GGD de zorg over.

20 weken echo

Dit is een medisch onderzoek waarbij echoscopisch naar lichamelijke afwijkingen bij het kind wordt gekeken. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten.

De 20 wekenecho en de 13 wekenecho lijken veel op elkaar. Echter bij 20 weken is het kindje al wat groter en verder ontwikkeld waardoor het kindje meer in detail bekeken kan worden. Deelname aan dit onderzoek is niet verplicht.

22 weken prik

De 22 wekenprik beschermt jou en je baby tegen kinkhoest. Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. 

Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. 

Zwangerschapsverlof

Je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof.

In totaal heb je recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag je gespreid opnemen. Je zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van uw bevalling. Het begin van je verlof bereken je door vanaf de dag na je uitgerekende bevallingsdatum 6 weken terug te tellen.

Je moet uiterlijk 4 weken voor de dag na je uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof. Wat je minder aan 6 weken zwangerschapsverlof opneemt, tel je op bij je bevallingsverlof.

Zwangerschapscursus

Om je voor te bereiden op de zwangerschap, bevalling en het kraambed zijn er een aantal cursussen die je zou kunnen volgen. 

Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk.

Borstvoedingscursus

Borstvoeding geven lijkt zo vanzelfsprekend, dat was ook zo 100 jaar geleden. Nu anno 2024 willen wij ons vooral voorbereiden en dat is maar goed ook.

Het welslagen van de borstvoeding hangt samen met de juiste informatie krijgen en begeleiding waar nodig.

Daarom bied Ruth van Janatuurlijk jou de mogelijkheid om deel te nemen aan 1 van de cursusdagen. Partners zijn meer dan welkom.

Nieuwsgierig naar data en tijden of wil je je inschrijven? Klik hier.

Partnerverlof (geboorteverlof voor partners)

Werkt je partner in loondienst dan heeft hij/zij recht op eenmaal het aantal werkuren per week. Tevens kunnen partners aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit wordt ook wel kraamverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof genoemd.

Vanaf 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Werkt de partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer kan de verlofdagen van het geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen 4 weken na de geboorte van het kind.

Bekkenklachten in de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van bekkenklachten of klachten van je rug. Dat komt doordat je buik groeit. Hierdoor pas je vaak ongemerkt je houding aan en ga je spieren gebruiken die normaal gesproken meer rust hebben. Dit kan pijn of andere ongemakken opleveren. 

Ervaar je pijn in je onderrug, bovenbenen, of het gebied rond je vulva? Merk je urineverlies op? Of krijg je last van je bekken als je lang loopt, staat of in dezelfde houding zit? Dan is er een kans dat je bekkenklachten hebt. Hier kun je iets aan doen. Een bekkenfysiotherapeut kan je hierbij helpen.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes (suikerziekte), die meteen over gaat na de bevalling. Bij zwangerschapsdiabetes hebben zowel de moeder als het kind in de toekomst een verhoogd risico op diabetes type 2.

Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam tijdelijk minder goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.