Afspraak maken: 0492 – 53 28 00

Anticonceptie

Indien je (voorlopig) niet zwanger wenst te worden, bedenk dan welk anticonceptiemiddel bij je past.
Hieronder volgt een uitleg over de verschillende mogelijkheden. Wil je graag anticonceptie-advies? Neem dan gerust contact met ons op (0492-532800) of vul de anticonceptie-wijzer in.

De anticonceptiepil

Er zijn veel verschillende soorten anticonceptiepillen met allemaal verschillende hormonen. Je hebt de keuze uit pillen:

  • Met zowel een oestrogeen en een progestageen hormoon, de zogenaamde combinatiepil (bijvoorbeeld Microgynon®)
  • Met alleen progestageen (bijvoorbeeld Cerazette®)

De pil moet je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip innemen, in de volgorde die op de strip staat aangegeven.

Het oestrogeen hormoon zorgt voor een voorspelbare menstruatie. Het progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. De combinatiepil mag je niet gebruiken als je borstvoeding geeft. Bij de pil zonder oestrogenen mag dit wel. Deze pil wordt dan ook vaak gebruikt door vrouwen die net bevallen zijn en borstvoeding geven. 

De meeste pillen hebben 21 pillen per strip. Deze slik je gedurende 3 weken en daarna heb je een stopweek. In de stopweek ben je ongesteld.  Ook in de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap.

Je kunt met de combinatiepil je stopweek en dus je ongesteldheid ook overslaan door meteen na de vorige strip, door te gaan met de volgende strip. Ook het verschuiven van de stopweek, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat, is mogelijk met de anticonceptiepil.

De pil zonder oestrogeen bevat 28 pillen per strip, waarna je direct start met een nieuwe strip. Deze pil bevat echter 28 werkzame tabletten, je kunt je ongesteldheid niet verschuiven of overslaan.

Anticonceptiestaafje Implanon

Het anticonceptiestaafje Implanon NXT biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Je hoeft dus een lange tijd niet aan anticonceptie te denken. Het anticonceptiestaafje zit onzichtbaar in je bovenarm en is zo ontworpen dat het continu een lage dosis hormonen aan je lichaam afgeeft. Een geleidelijke hormoonafgifte zonder pieken en dalen dus. Belangrijk om te weten is dat het hormoonstaafje geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie.

De werkzame stof in Implanon NXT is etonogestrel. Bij het gebruik van het anticonceptiestaafje kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Sommige vrouwen vinden het prettig dat ze niet ongesteld worden en anderen vinden het juist vervelend. Bij 1 op de 5 vrouwen verdwijnt de menstruatie, maar bij hetzelfde aantal vrouwen treden herhaalde en/of langdurige bloedingen op.

Het inbrengen van het hormoonstaafje gebeurt door een getrainde verloskundige. Het is een korte, eenvoudige handeling.

 Je ontbloot je arm en na een plaatselijke verdoving wordt het hormoonstaafje net onder de huid van je bovenarm ingebracht met behulp van een soort naald. Het hormoonstaafje zit nu onzichtbaar in je arm. 

Na 3 jaar wordt het anticonceptiestaafje weer door je arts verwijderd. Of eerder natuurlijk, wanneer jij dat wilt. Na het verwijderen kan er direct een nieuw hormoonstaafje geplaatst worden.

Kosten en vergoeding

Afhankelijk van je zorgverzekeraar worden de kosten voor het hormoonstaafje vergoed. Door middel van een recept (voorgeschreven door één van de verloskundigen) kan je de Implanon® bij de apotheek ophalen of wordt hij naar onze praktijk opgestuurd.

Indien er kosten in rekening worden gebracht (door de apotheek) zullen dat de volgende zijn: (excl. eventuele apothekers- en/of afleverkosten):  Implanon® ± € 130

Aan het voorschrijven van anticonceptie zijn geen extra kosten verbonden. De kosten voor plaatsing en/of verwijderen van een hormoonstaafje (indien niet vergoed door verzekeraar) bedragen:
€ 73,35.

Of het hormoonstaafje zelf en de plaatsing ervan wordt vergoed door jouw verzekeraar is o.a. afhankelijk van je leeftijd en waar je het hormoonstaafje laat plaatsen.

Wil je graag een implanon laten plaatsen?

Om er zeker van te zijn dat er geen contra-indicaties aanwezig zijn vragen je de volgende vragenlijst naar waarheid in te vullen. We zullen vervolgens contact met je opnemen, het recept uitschrijven en de afspraak voor het plaatsen inplannen.

Hormoonspiraal

Het spiraaltje wordt ook wel ‘Intra-Uterine Device’ (IUD) genoemd en betekent letterlijk ‘voorwerp in de baarmoeder’. Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonspiraaltje (Mirena en Kyleena) en het hormoonvrije koperspiraaltje (T-safe). Hieronder vind je meer uitleg over de vier verschillende spiralen.

Het hormoonspiraal is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. Er zijn twee soorten hormoonspiralen, namelijk Mirena® en Kyleena®.

De werkzame stof in beiden spiralen is levonorgestrel. Grootste verschil tussen Mirena en Kyleena is de hoeveelheid levonorgestel. De Mirena bevat totaal 52mg t.o.v. Kyleena 19,5mg. De stof levonorgestrel zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet meer (of in mindere mate) wordt opgebouw en het baarmoederhalsslijm wordt verdikt. Dit samen voorkomt dat een eicel en een zaadzel met elkaar in contact komen. Hierdoor wordt een bevruchting voorkomen. Daarnaast worden de zaadzellen door de afgifte van het hormoon levonorgestrel minder beweeglijk. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt.

Belangrijk om te weten is dat het hormoonspiraal geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien is goed om te weten dat bij gebruik van het hormoonspiraal je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven.

De hormoonspiraal heeft in tegenstelling tot andere soorten anticonceptie ‘slechts’ invloed op één aspect van je baarmoeder, maar is net zo veilig.

Hierdoor kan een hormoonspiraal mogelijk interessant zijn voor mensen die gevoelig reageren op de hormonen in andere anticonceptie-middelen.

Een ander verschil tussen de Mirena (32x32mm) en Kyleena (28x30mm) is de grootte van de spiraal. Het verschil is niet groot, maar indien jonge meiden of vrouwen die (nog) nooit bevallen zijn een spiraal wensen gaat de voorkeur uit naar de Kyleena.

De Mirena spiraal biedt maximaal 8 jaar en de Kyleena maximaal 5 jaar bescherming tegen zwangerschap.

Koperspiraal

Het koperspiraaltje is een stukje plastic met een koperdraadje eromheen, dat via je vagina in de baarmoeder geplaatst wordt. Er zijn verschillende soorten koperspiralen. Wij plaatsen de T-safe®. Deze koperspiraal biedt voor 10 jaar bescherming tegen zwangerschap.

Het koperspiraaltje is een anticonceptiemiddel zonder hormonen. Het spiraaltje geeft geleidelijk een beetje koper af. Het koper maakt de zaadcellen van de man inactief. Er vindt geen maandelijkse bevruchting plaats. Het koperspiraaltje werkt tevens ook als morningafter spiraal wanneer het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand zodat je toch niet zwanger wordt.

Aangezien het koperspiraaltje een methode zonder hormonen is, behoud je jouw natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kan de eerste en soms ook de tweede menstruatie wat eerder komen dan gebruikelijk en iets pijnlijker zijn of langer duren. Na twee of drie maanden moet je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijke menstruatiepatroon.

Het verloop van je menstruatiepatroon heeft overigens geen effect op de betrouwbaarheid van het koperspiraal.

Het T-Safe spiraaltje heeft een T-vorm en is gemaakt uit kunststof (polyethyleen) en koper. Er zitten twee nylon draadjes aan, die nodig zijn om het spiraaltje later te kunnen verwijderen. Zowel het spiraaltje als de draadjes zijn niet te voelen tijdens het vrijen. De T-safe beschermt 10 jaar tegen zwangerschap

Plaatsing van spiraal

Beide spiraaltjes kunnen binnen onze praktijk geplaatst worden. Hiervoor hoef je niet al bekend te zijn binnen onze praktijk.

Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Ook weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap. Na een bevalling plaatsen we een spiraaltje liefst tussen 10-12 weken na de bevalling.

De spiraal wordt geplaatst door een bekwame verloskundige. Vóór de plaatsing zal echoscopisch de positie van de je baarmoeder worden bepaald. Tevens wordt bekeken of er geen zwangerschap aanwezig is. Vervolgens zal de spiraal geplaatst worden. Na de plaatsing zal nogmaals met de echo worden bekeken of de spiraal op de juiste plek zit.

Je krijgt van ons een “paspoort” mee waarop staat vermeld welke spiraal er geplaatst is en wanneer de spiraal moet worden vervangen. Daarnaast zullen we (indien gewenst) een afspraak voor de nacontrole maken. Deze zal zes weken (of minimaal na een menstruatie) na de plaatsing plaatsvinden. Tevens zullen we je huisarts op de hoogte brengen van je gekozen anti­conceptie­methode.

Betrouwbaarheid

Als Mirena of Kyleena tijdens de menstruatie – of in ieder geval binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie – wordt ingebracht, ben je direct na het inbrengen beschermd tegen zwangerschap. Als Mirena of Kyleena niet tijdens de menstruatie wordt ingebracht, moet je de eerste 7 dagen na het inbrengen een zogenaamde barrièremethode (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

Wanneer je een koperspiraal hebt laten plaatsen ben je direct na plaatsing beschermd. Je hoeft dus geen andere anticonceptiemiddelen meer te gebruiken.

Verwijderen van een spiraal

Je kan een spiraal verwijderen op ieder gewenst moment, bijvoorbeeld in geval van bijwerkingen, kinderwens of omdat de spiraal vanwege de ‘houdbaarheidsdatum’ moet worden vervangen.

Wanneer de spiraal verwijderd is ben je direct weer vruchtbaar. Indien de spiraal is uitgewerkt en je graag een nieuwe spiraal direct wilt laten plaatsen is dit mogelijk.

Bijwerkingen na plaatsing

Vlak na het inbrengen van het spiraaltje, kun je pijn of kramp in je buik krijgen. Dit is gewoonlijk van korte duur.

Aangezien het koperspiraaltje een methode zonder hormonen is, behoud je jouw natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kan de eerste en soms ook de tweede menstruatie wat eerder komen dan gebruikelijk en iets pijnlijker zijn of langer duren. Na twee of drie maanden moet je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijke menstruatiepatroon. Het verloop van je menstruatiepatroon heeft overigens geen effect op de betrouwbaarheid van het koperspiraal.

Bij het hormoonspiraaltje kan er gedurende de eerste drie maanden onregelmatige en soms ook langdurige bloedingen, meestal in de vorm van “spotting” (enkele druppels bloedverlies of wat bruinige afscheiding) optreden. De totale hoeveelheid bloedverlies is echter altijd minder dan wanneer geen hormonen worden gebruikt. De bloedingen worden geleidelijk minder en blijven in een aantal gevallen uiteindelijk helemaal weg. Ook als de bloeding helemaal verdwijnt blijft de methode betrouwbaar en er bestaat dan ook geen reden om aan zwangerschap te denken.

Soms kan er kort na het inbrengen van het hormoonspiraaltje een korte periode van hoofdpijn ontstaan, die vanzelf weer binnen een week verdwijnt. Ook kan kortdurend iets vocht worden vastgehouden. Ook dat gaat als regel vanzelf weer over.

Wil je graag een spiraal laten plaatsen?

Om er zeker van te zijn dat er geen contra-indicaties aanwezig zijn vragen je de volgende vragenlijst naar waarheid in te vullen. We zullen vervolgens contact met je opnemen, het recept uitschrijven en de afspraak voor het plaatsen inplannen.

Kosten en vergoeding

Afhankelijk van je zorgverzekeraar worden de kosten voor de spiraal vergoed. Door middel van een recept (voorgeschreven door één van de verloskundigen) kan je de spiraal bij de apotheek ophalen of wordt hij naar onze praktijk opgestuurd.

Indien er kosten in rekening worden gebracht (door de apotheek) zullen dat de volgende zijn: (excl. eventuele apothekers- en/of afleverkosten):

  • Mirena®: ± € 150
  • Kyleena®: ± € 150
  • T-Safe®: ± € 70

Aan het voorschrijven van anticonceptie zijn geen extra kosten verbonden. De kosten voor plaatsing en/of verwijderen van een spiraal (indien niet vergoed door verzekeraar) bedragen:
€ 73,35.

Of de spiraal zelf en de plaatsing ervan wordt vergoed door jouw verzekeraar is o.a. afhankelijk van je leeftijd en waar je de spiraal laat plaatsen.

< 18 jaar: spiraal en plaatsing worden vergoed vanuit de basisverzekering.

18 t/m 20 jaar: spiraal en plaatsing worden vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten van de spiraal zelf worden ingehouden op het eigen risico.

> 21 jaar:

  • Huisarts: plaatsing vanuit basisverzekering. Spiraal voor eigen rekening, tenzij aanvullend verzekerd.
  • Verloskundige: kosten van de plaatsing worden vaak vergoed, in sommige gevallen worden deze kosten verrekend met eigen risico. Vraag na bij je verzekeraar wat wel/niet wordt vergoed. Het spiraaltje is voor eigen rekening, tenzij aanvullend verzekerd voor anticonceptie.
  • Gynaecoloog: plaatsing en spiraal worden vergoed. Het wordt echter wel verrekend met het eigen risico. De kosten voor een behandeling verschillen per ziekenhuis.

Overzicht van alle anticonceptiemiddelen

Hormonale anticonceptiemethoden

  Combinatiepil
synthetisch
Combinatiepil
lichaamseigen
Anticonceptie
pleister
Anticonceptie
ring
Pil zonder
oestrogeen
Prikpil Anticonceptie
staafje
Hormoon
spiraal
Geschikt bij borstvoeding? Nee Nee Nee Nee Ja Ja Ja Ja
Hoe vaak inbrengen 21-28x per 4 weken 21-28x per 4 weken 3x per 4 weken 1x per 4 weken 28x per 4 weken 1x per 12 weken 1x per 3 jaar 1x per 5 jaar
Wie, wat en waar inbrengen Jijzelf, pil om te slikken Jijzelf, pil om te slikken Jijzelf, pleister op de huid Jijzelf, ring in de vagina Jijzelf, pil om te slikken Huisarts, injectie onderhuids of in de spier Huisarts, staafje in je arm Huisarts of verloskundige, spiraal in je baarmoeder
Kan ik mijn menstruatie uitstellen of overslaan? Ja Ja Ja Ja Nee Nee Nee Nee
Kan ik snel weer vruchtbaar zijn? Ja Ja Ja Ja Ja Kan een jaar duren Ja Ja

Niet-hormonale anticonceptiemethoden

  Koperspiraal
Geschikt bij borstvoeding? Ja
Hoe vaak inbrengen 1x per 10 jaar
Wie, wat en waar inbrengen Huisarts of verloskundige, spiraal in je baarmoeder
Kan ik mijn menstruatie uitstellen of overslaan? Nee
Kan ik snel weer vruchtbaar zijn? Ja