Anticonceptie

Als je (voorlopig) niet zwanger wilt worden, bedenk dan welke anticonceptie bij je past.

Anticonceptieadvies Vruchtbaarheid

Spiraal plaatsen? Vul bijgaande vragenlijst in.

Anticonceptieadvies

Wil je meer informatie over anticonceptie, wil je een recept ontvangen of een afspraak maken voor het plaatsen van een spiraal? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen er graag meer over.

De anticonceptiepil

Er zijn veel verschillende soorten anticonceptiepillen met allemaal verschillende hormonen. Je hebt de keuze uit pillen:
  • met zowel een oestrogeen en een progestageen hormoon, de zogenaamde combinatiepil (bijvoorbeeld Microgynon®)
  • met alleen progestageen (bijvoorbeeld Cerazette®)

De pil moet je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip innemen, in de volgorde die op de strip staat aangegeven.

Het oestrogeen hormoon zorgt voor een voorspelbare menstruatie. Het progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. De combinatiepil mag je niet gebruiken als je borstvoeding geeft. Bij de pil zonder oestrogenen mag dit wel. Deze pil wordt dan ook vaak gebruikt door vrouwen die net bevallen zijn en borstvoeding geven. De meeste pillen hebben 21 pillen per strip. Deze slik je gedurende 3 weken en daarna heb je een stopweek. In de stopweek ben je ongesteld.  Ook in de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap.
Je kunt met de combinatiepil je stopweek en dus je ongesteldheid ook overslaan door meteen na de vorige strip, door te gaan met de volgende strip. Ook het verschuiven van de stopweek, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat, is mogelijk met de anticonceptiepil.

De pil zonder oestrogeen bevat 28 pillen per strip, waarna je direct start met een nieuwe strip. Deze pil bevat echter 28 werkzame tabletten, je kunt je ongesteldheid niet verschuiven of overslaan.

De spiraal

Het spiraaltje wordt ook wel ‘Intra-Uterine Device’ (IUD) genoemd en betekent letterlijk ‘voorwerp in de baarmoeder’. Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding .Er zijn drie soorten spiraaltjes: het hormoonspiraaltje (Mirena en Kyleena) en het hormoonvrije koperspiraaltje (T –Safe). Hieronder vind je meer uitleg over de drie verschillende spiralen.

 

Hormoonspiraal

Het hormoonspiraal is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. Er zijn twee soorten hormoonspiralen, namelijk Mirena® en Kyleena®.

De werkzame stof in beiden spiralen is levonorgestrel. Grootste verschil tussen Mirena en Kyleena is de hoeveelheid levonorgestel. De Mirena bevat totaal 52mg t.o.v. Kyleena 19,5mg. De stof levonorgestrel zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet meer (of in mindere mate) wordt opgebouw en het baarmoederhalsslijm wordt verdikt. Dit samen voorkomt dat een eicel en een zaadzel met elkaar in contact komen. Hierdoor wordt een bevruchting voorkomen. Daarnaast worden de zaadzellen door de afgifte van het hormoon levonorgestrel minder beweeglijk. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdruk.

Belangrijk om te weten is dat het hormoonspiraal geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien is goed om te weten dat bij gebruik van het hormoonspiraal je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven.

De hormoonspiraal heeft in tegenstelling tot andere soorten anticonceptie ‘slechts’ invloed op één aspect van je baarmoeder, maar is net zo veilig. Hierdoor kan een hormoonspiraal mogelijk interessant zijn voor mensen die gevoelig reageren op de hormonen in andere anticonceptie-middelen.

Een ander verschil tussen de Mirena (32x32mm) en Kyleena (28x30mm) is de grootte van de spiraal. Het verschil is niet groot, maar indien jonge meiden of vrouwen die (nog) nooit bevallen zijn een spiraal wensen gaat de voorkeur uit naar de Kyleena.

 

Beiden spiralen bieden maximaal 5 jaar bescherming tegen zwangerschap.

 

Koperspiraal

Het koperspiraaltje is een T- of hoefijzervormig stukje plastic met een koperdraadje eromheen, dat via je vagina in de baarmoeder geplaatst wordt. Een koperspiraal biedt voor 10 jaar bescherming tegen zwangerschap.

Het koperspiraaltje is een anticonceptiemiddel zonder hormonen. Het spiraaltje geeft geleidelijk een beetje koper af. Het koper maakt de zaadcellen van de man inactief. Er vindt geen maandelijkse bevruchting plaats. Het koperspiraaltje werkt tevens ook als morningafter spiraal wanneer het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand zodat je toch niet zwanger wordt.

Aangezien het koperspiraaltje een methode zonder hormonen is, behoud je jouw natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kan de eerste en soms ook de tweede menstruatie wat eerder komen dan gebruikelijk en iets pijnlijker zijn of langer duren. Na twee of drie maanden moet je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijke menstruatiepatroon. Het verloop van je menstruatiepatroon heeft overigens geen effect op de betrouwbaarheid van het koperspiraal.

Plaatsing van spiraal

Beide spiraaltjes kunnen binnen onze praktijk geplaatst worden. Hiervoor hoef je niet al bekend te zijn binnen onze praktijk.

Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Ook weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap. Na een bevalling plaatsen we een spiraaltje liefst tussen 10-12 weken na de bevalling.

De spiraal wordt geplaatst door een bekwame verloskundige. Vóór de plaatsing zal echoscopisch de positie van de je baarmoeder worden bepaald. Tevens wordt bekeken of er geen zwangerschap aanwezig is. Vervolgens zal de spiraal geplaatst worden. Na de plaatsing zal nogmaals met de echo worden bekeken of de spiraal op de juiste plek zit.

Je krijgt van ons een “paspoort” mee waarop staat vermeld welke spiraal er geplaatst is en wanneer de spiraal moet worden vervangen.

Daarnaast zullen we (indien gewenst) een afspraak voor de nacontrole maken. Deze zal zes weken (of minimaal na een menstruatie) na de plaatsing plaatsvinden.

We stellen je huisarts op de hoogte van je gekozen anti­conceptie­methode.

Betrouwbaarheid

Als Mirena of Kyleena tijdens de menstruatie – of in ieder geval binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie – wordt ingebracht, bent u direct na het inbrengen beschermd tegen zwangerschap. Als Mirena of Kyleena niet tijdens de menstruatie wordt ingebracht, moet u de eerste 7 dagen na het inbrengen een zogenaamde barrièremethode (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

Wanneer je een koperspiraal (T-safe) hebt laten plaatsen ben je direct na plaatsing beschermd. Je hoeft dus geen andere anticonceptiemiddelen meer te gebruiken.

Verwijderen van een spiraal

Je kan een spiraal verwijderen op ieder gewenst moment, bijvoorbeeld in geval van bijwerkingen, kinderwens of omdat de spiraal vanwege de ‘houdbaarheidsdatum’ moet worden vervangen.

Wanneer de spiraal verwijderd is ben je direct weer vruchtbaar. Indien de spiraal is uitgewerkt en je graag een nieuwe spiraal direct wilt laten plaatsen is dit mogelijk.

Kosten

Afhankelijk van je zorgverzekeraar worden de kosten voor de spiraal vergoed. Door middel van een recept (voorgeschreven door één van de verloskundigen) kan je de spiraal bij de apotheek ophalen. Indien er kosten in rekening worden gebracht (door de apotheek) zullen dat de volgende zijn: (excl. eventuele apothekers- en/of afleverkosten):

Mirena®: +/- € 140

Kyleena®: +/- € 140

T-Safe®: € 69

Tarieven

Aan het voorschrijven van anticonceptie zijn geen extra kosten verbonden. De kosten van het plaatsen/verwijderen van een spiraal worden vanaf 2018 standaard vergoed door (bijna) iedere zorgverzekeraar.

Plaatsing spiraal (indien niet vergoed door verzekeraar)
€ 61,11

Controle echo 6 weken na plaatsing elders
€ 30,-

Spiraal verwijderen
€ 30,-

Bijwerkingen na plaatsing

Vlak na het inbrengen van het spiraaltje, kun je pijn of kramp in je buik krijgen. Dit is gewoonlijk van korte duur.

Aangezien het koperspiraaltje een methode zonder hormonen is, behoud je jouw natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kan de eerste en soms ook de tweede menstruatie wat eerder komen dan gebruikelijk en iets pijnlijker zijn of langer duren. Na twee of drie maanden moet je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijke menstruatiepatroon. Het verloop van je menstruatiepatroon heeft overigens geen effect op de betrouwbaarheid van het koperspiraal.

Bij het hormoonspiraaltje kan er gedurende de eerste drie maanden onregelmatige en soms ook langdurige bloedingen, meestal in de vorm van “spotting” (enkele druppels bloedverlies of wat bruinige afscheiding) optreden. De totale hoeveelheid bloedverlies is echter altijd minder dan wanneer geen hormonen worden gebruikt. De bloedingen worden geleidelijk minder en blijven in een aantal gevallen uiteindelijk helemaal weg. Ook als de bloeding helemaal verdwijnt blijft de methode betrouwbaar en er bestaat dan ook geen reden om aan zwangerschap te denken.

Soms kan er kort na het inbrengen van het hormoonspiraaltje een korte periode van hoofdpijn ontstaan, die vanzelf weer binnen een week verdwijnt. Ook kan kortdurend iets vocht worden vastgehouden. Ook dat gaat als regel vanzelf weer over.

Wil je graag een spiraal laten plaatsen?

Om er zeker van te zijn dat er geen contra-indicaties aanwezig zijn vragen je de volgende vragenlijst naar waarheid in te vullen.
We zullen vervolgens contact met je opnemen, het recept uitschrijven en de afspraak voor het plaatsen inplannen.

Wil je een afspraak maken voor anticonceptie­advies?

AnticonceptieKompas.nl

Geef anticonceptiekeuze richting

AnticonceptieKompas.nl is een onafhankelijke website die helpt je om een keuze te maken uit de vele soorten anticonceptiemethoden die er zijn. Door een aantal vragen te beantwoorden worden jouw persoonlijke wensen en voorkeuren snel duidelijk.

Een overzicht van alle anticonceptiemethoden

Hormonale anticonceptiemethoden

 Combinatiepil
synthetisch
Combinatiepil
lichaamseigen
Anticonceptie
pleister
Anticonceptie
ring
Pil zonder
oestrogeen
PrikpilAnticonceptie
staafje
Hormoon
spiraal
Geschikt bij borstvoeding?NeeNeeNeeNeeJaJaJaJa
Hoe vaak inbrengen21-28x per 4 weken21-28x per 4 weken3x per 4 weken1x per 4 weken28x per 4 weken1x per 12 weken1x per 3 jaar1x per 5 jaar
Wie, wat en waar inbrengenJijzelf, pil om te slikkenJijzelf, pil om te slikkenJijzelf, pleister op de huidJijzelf, ring in de vaginaJijzelf, pil om te slikkenHuisarts, injectie onderhuids of in de spierHuisarts, staafje in je armHuisarts of verloskundige, spiraal in je baarmoeder
Kan ik mijn menstruatie uitstellen of overslaan?JaJaJaJaNeeNeeNeeNee
Kan ik snel weer vruchtbaar zijn?JaJaJaJaJaKan een jaar durenJaJa
Niet-hormonale anticonceptiemethoden

 Koperspiraal
Geschikt bij borstvoeding?Ja
Hoe vaak inbrengen1x per 10 jaar
Wie, wat en waar inbrengenHuisarts of verloskundige, spiraal in je baarmoeder
Kan ik mijn menstruatie uitstellen of overslaan?Nee
Kan ik snel weer vruchtbaar zijn?Ja

Pin It on Pinterest

Deel dit