Kinderwens

Een gezonde leefstijl kan de omstandigheden waaronder je zwanger wordt en de zwangerschapsuitkomst voor jezelf en je kind positief beïnvloeden.

Spreekuur Foliumzuur Alcohol & Roken Drugs

Meer weten over jouw mogelijke risicofactoren?

Kinderwens spreekuur

Veel problemen in de zwangerschap en mogelijk later in het leven van een kind hebben een oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Door een gezonde leefstijl kun je omstandigheden waaronder je zwanger wordt en de zwangerschapsuitkomst voor jezelf en je kind positief beïnvloeden. Het gaat hierbij om aspecten als alcoholgebruik, roken, voeding, medicijnen, mogelijke risicofactoren in de familie en het gebruik van foliumzuur.

Voor alle vrouwen met een kinderwens is er een mogelijkheid om voordat je zwanger wordt een individueel advies te krijgen tijdens een consult op het kinderwensspreekuur. Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze praktijk onder telefoonnummer: 0492 – 53 28 00.

Paar op spreekuur
Foliumzuur

Foliumzuur

Extra foliumzuur is belangrijk als je zwanger wilt worden. Heb je een kinderwens en wil je zwanger worden? Slik dan extra foliumzuur. Extra foliumzuur verkleint de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij de baby. Zoals een baby met een ‘open ruggetje’ of een ‘open schedel’. Deze aangeboren aandoeningen noem je ook wel neurale-buisdefecten. De kans is erg klein dat je een kind krijgt met een neurale-buisdefect. In Nederland komt het voor bij 6 op de 10.000 levend geboren baby’s. Toch is het verstandig altijd foliumzuur te slikken als je zwanger wilt worden. Het maakt de kans op een kindje met een open ruggetje of open schedel nog kleiner.

Alcohol

Zwangerschap

Alcohol is één van de meest gebruikte genotmiddelen. Helaas ondervindt een ongeboren kind er de nadelen van. Als u veel alcohol drinkt, gaat dat vaak ten koste van uw voeding. Als u zwanger bent, gaat dat daarmee ten koste van uw kind. U kunt er ook een miskraam door krijgen. Wat een aanstaande moeder aan alcohol binnenkrijgt, gaat via de placenta rechtstreeks naar het ongeboren kind. De gevolgen zijn groot, zowel voor als na de geboorte. Baby’s die de alcoholconsumptie van hun moeder moeten delen, zijn vaak te klein als ze geboren worden en ze kunnen dat later meestal niet meer inhalen. Het centrale zenuwstelsel kan beschadigd worden, evenals organen, bijvoorbeeld het hart. Ook kan zo’n kindje een afwijking krijgen aan de ogen. Vooral als de moeder lange tijd veel alcohol gebruikt, heeft haar kind kans op deze en andere afwijkingen.
Het wordt daarom afgeraden alcohol te drinken tijdens de zwangerschap.

Bevruchting

Het drinken van één of meer glazen alcohol per dag kan zowel bij de man als bij de vrouw de vruchtbaarheid verminderen. Vrouwen die 0,2 tot 1 glas drinken hebben 40% minder kans om binnen 6 maanden zwanger te worden, in vergelijking tot vrouwen die niet drinken.
Verder vergroot alcoholgebruik in de weken rondom de bevruchting het risico van miskramen en foetale sterfte. Hoe meer door beide partners gedronken wordt, hoe groter het risico.

Alcohol & Roken

Roken

We weten nog niet alles over zwangerschap en roken, maar één ding is zeker: wanneer u rookt, krijgt de placenta (moederkoek) minder bloed toegevoerd. Het ongeboren kind krijgt minder zuurstof. En dat vertraagt de groei. Bij de geboorte weegt zo’n baby al gauw gemiddeld 200 gram minder: hoe meer de moeder rookt, hoe lager het geboortegewicht. Dat maakt het kindje kwetsbaarder: de sterftekans wordt er groter door.

Drugs

Drugs

Effecten van druggebruik tijdens de zwangerschap zijn soms tot op late leeftijd nog bij het kind te zien. Het kind kan achterstand vertonen op het gebied van intelligentie, emoties en motoriek, maar ook van sommige lichamelijke afwijkingen kan het kind zijn hele leven last blijven houden.

Daarom wordt het afgeraden drugs te gebruiken tijdens de zwangerschap. Het advies is om te stoppen als je zwanger wilt worden!

Pin It on Pinterest

Deel dit