De bevalling

Vragen zoals: wanneer bel je ons, waar ga je bevallen en wat zet ik klaar worden hier beantwoord.

Wanneer bellen Waar wil jij bevallen

Hoe maak ik een keuze waar te bevallen?

Wanneer bellen?

Bij een zwangerschapstermijn van 37 tot 42 weken mag je, mits er zich geen complicaties voordoen, thuis of poliklinisch onder leiding van de verloskundige bevallen. Neem in de onderstaande situaties in ieder geval contact op met de verloskundige:

 • Ongerustheid
 • Helderrood bloedverlies
 • Breken van de vliezen (kleur van het vruchtwater is belangrijk)
 • Twee uur lang weeën iedere 3 minuten die 60 seconden duren
 • Vragen
Klaar zetten

Zorg dat je vanaf 37 weken thuis alles klaar hebt voor de bevalling en de komst van de baby. Vanaf 37 weken moet het bed verhoogd zijn tot een hoogte van minimaal 70 cm en behoor je het kraampakket en de eerste benodigdheden voor de baby in huis te hebben. Denk aan het klaarzetten van een tas met spullen indien de bevalling in het ziekenhuis plaats moet vinden. (zie ‘thuisbevallen’ en ‘poliklinisch bevallen’) Vergeet niet het fototoestel en/of videocamera gereed en binnen handbereik te leggen.

Thuis bevallen

Bij een termijn van 37 tot 42 weken mag je, mits er zich geen complicaties voordoen, kiezen voor een thuisbevalling. De verloskundige en de kraamverzorgster komen bij jullie thuis om de bevalling te begeleiden.

Dingen die je nodig hebt voor een thuisbevalling

Thuisbevalling

Waar wil jij bevallen?

Nederland kan je kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis wilt bevallen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. Je keuze kan alleen wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling.

Vooraf nadenken waar je wilt bevallen

Als je een gezonde zwangerschap hebt gehad, dan hoef je pas tijdens de bevalling zelf écht de knoop door te hakken waar je wilt bevallen en kun je bijvoorbeeld thuis bevallen. Maar het is goed om vóór de bevalling al na te denken waar je wilt bevallen. De keuze voor de plaats van bevallen is afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en je je zoveel mogelijk kunt ontspannen. Ontspanning is heel erg belangrijk om je bevalling vlot te laten verlopen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis.
Maar het kan ook zijn dat je verloskundige je vanwege medische redenen adviseert om in het ziekenhuis te bevallen. In veel ziekenhuizen zijn er regelmatig rondleidingen. Je kunt zo de sfeer al een beetje proeven. Misschien helpt dit bij het maken van een keuze.

Je kunt er van tevoren nog zo goed over nagedacht hebben over waar je wilt bevallen, maar op het moment suprême kan het toch weer anders lopen. Soms moet je vanwege medische redenen naar het ziekenhuis.
Bij een eerste bevalling gebeurt dat bij bijna de helft van de bevallende vrouwen. Of je wilde eigenlijk naar het ziekenhuis, maar vindt het thuis eigenlijk wel net zo prettig.

Feiten
 • Ongeveer 1/5 van de Nederlandse vrouwen bevalt thuis. (bron: Stichting Perinatale Registratie)
 • Nederlandse vrouwen zijn positiever over hun bevalling als zij worden bijgestaan door hun eigen verloskundige (bron: Kennispoort Verloskunde)
 • 96 procent van de vrouwen die thuis bevalt, kijkt daar tevreden op terug. Vrouwen die alsnog naar het ziekenhuis moesten zijn het minst tevreden
 • 27% van de vrouwen die voor het eerst beviel, gebruikte een ruggenprik voor pijnbestrijding; bij vrouwen die al eerder waren bevallen was dit 10% (bron: Stichting Perinatale Registratie; tabel 4.4.1)
 • Je bevalt het best daar waar jij je ontspannen voelt
 • Thuis is niet onveiliger dan het ziekenhuis

Dingen die je nodig hebt voor een poliklinische bevalling

Meer informatie over waar te bevallen?

Pin It on Pinterest

Deel dit