Kraambed

De eerste acht dagen na je bevalling wordt je kraamtijd genoemd. Wat staat je te wachten wanneer je kindje geboren is.

Controles Hielprik & Gehoorscreening Aangifte

Wil je een afspraak maken voor de nacontrole?

Controles

De verloskundigen zijn in het kraambed verantwoordelijk voor de nazorg van moeder en kind. De eerste acht dagen na de bevalling komt de verloskundige, als supervisor van de kraamverzorgster, jou regelmatig thuis bezoeken. De verloskundige houdt het herstel van de moeder en de eerste ontwikkeling van het kind in de gaten.

Indien je in het ziekenhuis onder leiding van een gynaecoloog bevallen bent, kun je zodra je naar huis gaat contact met ons opnemen zodat wij het verdere kraambed kunnen begeleiden.

Nacontrole

De nacontrole vindt plaats 6 weken na de bevalling en is de afsluiting van de kraamtijd. Als jouw kind ongeveer 3 weken oud is kun je naar de praktijk bellen om een afspraak te maken.

Controles

Hielprik & Gehoorscreening

Hielprik
Gehoortest
Hielprik

Iedere pasgeborene krijgt in de eerste levensweek een hielprik. Een wijkverpleegkundige komt voor de hielprik bij je thuis. Hij of zij prikt met een speciaal apparaatje in de hiel van jouw baby en vangt een paar druppels bloed op. Als je kind in het ziekenhuis ligt, wordt de hielprik daar uitgevoerd. Na de hielprik wordt het bloed naar een laboratorium gestuurd. Daar wordt het bloed onderzocht. Het laboratorium onderzoekt het bloed op zeventien zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Deze aandoeningen zijn niet te genezen, maar als ze op tijd worden opgespoord zijn ze wel goed te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Zo kan schade aan de ontwikkeling van je kind worden voorkomen of beperkt. Het is daarom heel belangrijk voor de gezondheid van je kind dat je meedoet aan het onderzoek.

De verloskundige zal tussen de 35e en 37e week van de zwangerschap informatie geven over de hielprik.

Gehoorscreening

Behalve een hielprik krijgt elke pasgeboren baby een gehoorscreening. De gehoorscreening wordt afgenomen tussen de vierde en zevende dag na de geboorte en vindt tegelijkertijd met de hielprik plaats.

Aangifte

Wettelijk moet u binnen drie werkdagen na de geboorte zorgen dat uw kind wordt aangegeven. Daarna kan dat alleen nog met een machtiging van het Openbaar Ministerie. De aangifte moet plaatsvinden bij de Burgerlijke Stand in de plaats waar de baby is geboren. Is uw baby geboren in een ziekenhuis in een andere gemeente dan uw woonplaats, dan moet de baby in de gemeente van het ziekenhuis worden aangegeven.

Wie moet de aangifte doen?

De aangifte kan worden gedaan door de vader of door iemand anders die bij de geboorte aanwezig is geweest.

Stadswinkel
Gemeente Helmond

Bezoekadres Stadswinkel
Frans Joseph van Thielpark 1
5707 BX HELMOND
Tel: 0492 – 587 777

Openingstijden

Maandag: 09.00u tot 19.00u
Dinsdag t/m vrijdag: 09.00u tot 16.00u

Voor erkenning en aangifte moet vooraf een afspraak bij de gemeente worden gemaakt. Dit kan via onderstaand telefoonnummer:

Telefoon: 14 04 92

Vruchtbaarheid

Vruchtbaar na je zwangerschap

Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je weer seks hebben omdat je baarmoeder dan weer hersteld is en het bloedverlies is gestopt. Je kunt dan wel weer voor het eerst menstrueren en dus ben je weer vruchtbaar. 4 weken na de bevalling kun je alweer zwanger worden. Na 6 weken ben je echter nog niet ontzwangerd. Hier doe je ongeveer 9 maanden over. Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden bedenk dan hoe je dit wil voorkomen.

Vruchtbaar zonder dat je het weet

De eerste menstruatie kan vanaf 6 weken weer op gang komen. Het kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Het is dus aan te raden om al vrij snel na de bevalling over anticonceptie na te denken. Als je niet gelijk weer zwanger wilt worden zorg dan dat je anticonceptie gebruikt bij de eerste gemeenschap na de bevalling. Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap verkleinen maar niet uitsluiten.

Voorlichting van je verloskundige

In de zwangerschap of tijdens het kraambed geven wij informatie over verschillende anticonceptiemethoden. Tijdens de nacontrole (zes weken na de bevalling) komt dit onderwerp weer ter sprake. Vanaf 1 oktober 2014 mogen wij ook anticonceptiemiddelen voorschrijven. Je kunt hiervoor terecht bij ons of je huisarts. Indien je meer informatie wilt, klik op het tabblad ‘anticonceptie’.

Pin It on Pinterest

Deel dit