Afspraak maken: 0492 – 53 28 00

Eerste trimester

0 t/m 13 weken

Positieve zwangerschapstest

Hoera!

Je hebt een positieve zwangerschapstest! En nu? Bel ons of vul het contactformulier in en we plannen de 1e afspraak met je in. Voor verdere informatie in je zwangerschap lees hier onder.

1ste controle (+echo)

Intakegesprek

Tussen 7 en 8 weken zwangerschap zien we je graag voor de eerste keer. We maken een echo waarbij we kijken of het hartje klopt en of de zwangerschap in de baarmoeder zit. Aangezien de zwangerschap nog klein is zullen we deze echo meestal inwendig (vaginaal) maken aangezien deze via de buik vaak nog niet goed zichtbaar is.

Naast de echo zullen we verder in gaan op jouw huidige gezondheid, medische voorgeschiedenis en eventuele vorige zwangerschap(pen). Dit noemen we ookwel het intake gesprek.

Termijnecho

Rond 11 weken maken wij de termijnecho bij je. Op basis van deze echo stellen we de uitgerekende datum vast.

Dit is in principe een uitwendige echo (via de buik). Echter wanneer het via de buik niet goed in beeld te brengen is maken we de echo alsnog inwendig.

Vervolgcontroles

Na de termijnecho wordt de zwangerschap opgevolgd door de beoordeling van de groei van de baby, het controleren van de harttonen en de controle van de moeder (bloeddruk en indien nodig ijzergehalte bepaling). Daarnaast is er ruimte tot het stellen van vragen of bespreken van klachten.

Je vervolgcontroles kunnen op twee manieren plaatsvinden. Je krijgt hierin de keuze om dit 1 op 1 of volgens het Centering Zwangerschap principe te volgen.

Voor meer informatie over Centering Zwangerschap of de keuze met betrekking tot de vervolgcontroles, klik hier.

Onderzoek naar aangeboren afwijkingen/prenatale screening

Tijdens het intake gesprek zullen we je meer informatie geven over welke mogelijkheden er zijn in het opsporen van een aangeboren afwijking bij je ongeboren kind. Deze onderzoeken noemen we de prenatale screening.

Er zijn twee soorten screening, namelijk enerzijds het onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom; de NIPT. Anderzijds het onderzoek naar aangeboren lichamelijke afwijkingen: de 13 weken echo en de 20 weken echo. Je beslist zelf of je deze onderzoeken wil laten doen.

Centering Zwangerschap

Centering Zwangerschap (ookwel Centering Pregnancy genoemd) is een programma dat de medische controles combineert met alle informatie rondom zwangerschap, bevalling en babytijd. Daarnaast kun je al je vragen stellen en ervaringen delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.

Je vormt een groep samen met een aantal andere zwangeren vrouwen (maximaal 10 dames). Alle zwangeren zijn rond dezelfde periode uitgerekend. Je hebt dus veel dingen met elkaar gemeen, kunt ervaringen met elkaar uitwisselen en elkaar ondersteunen en tips geven.

Misselijkheid en overgeven

Vooral in de eerste 3 tot 4 maanden van de zwangerschap kun je last hebben van (ochtend) misselijkheid en overgeven. Dit kan erg vervelend zijn. We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet:

  • Eet voordat je opstaat al iets lichts zoals een cracker of een beschuitje. Sta daarna rustig op.
  • Eet kleine beetjes verdeeld over de dag.
  • Probeer eens sportdrank te drinken in plaats van water.
  • Probeer eens ontbijtdrankjes.
  • Experimenteer met warme/koude voeding, texturen en smaken.

Je merkt zelf welke voeding je het beste verdraagt (voel je daar niet schuldig over!

 
Heb je extreme misselijkheid?
Neem contact op met ons (0492-532800) en kijk ook eens op zegh.nl

Hartjesspreekuur

Dit is speciaal bedoeld voor zwangeren tussen de 12 en 20 weken, omdat wij ons goed kunnen voorstellen dat het in de beginperiode van je zwangerschap fijn is om tussen de reguliere controles door het hartje te kunnen luisteren. Het is een inloopspreekuur, een afspraak maken is dus niet nodig. Natuurlijk mag je ook iemand meenemen. 

Iedere vrijdag tussen 11u30 en 12u00 ben je van harte welkom!

Dit spreekuur is niet bedoeld voor zwangeren die bijvoorbeeld hun baby niet goed voelen bewegen of bloedverlies hebben.

Overleg altijd met de dienstdoende verloskundige bij ongerustheid of bijzonderheden.

Vitamines in zwangerschap

Als je zwanger bent is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf. Dat is goed voor jezelf, en voor je baby. Wanneer je eet volgende Schijf van Vijf, krijgen jij en je kind voldoende voedingsstoffen binnen. Voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitamines. Al deze voedingsstoffen gebruikt je kindje om te groeien.

Moeders voor Moeders

Geluk kun je delen. Overweeg deelname aan Moeders voor Moeders.

Tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap bevat de urine het hormoon hCG dat voor sommige vrouwen onmisbaar is om ook zwanger te worden. Moeders voor Moeders verzamelt deze urine en door farmaceutische bedrijven wordt dit gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Als zwangere vrouw kun je dus andere vrouwen helpen om ook zwanger te worden.

Ook als je werkt kun je meedoen. Omdat alle beetjes helpen, help jij al met de urine die je inzamelt als je thuis bent. Het ophalen van de verzamelde urine kan heel discreet gebeuren. Aanmelden voor deelname kan al vanaf dat je overtijd bent uiterlijk in de 11e week van de zwangerschap). Een informatrice komt dan bij je langs en geeft je informatie.