Afspraak maken: 0492 – 53 28 00

Vitamines in zwangerschap

Als je zwanger bent is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf. Dat is goed voor jezelf, en voor je baby. Wanneer je eet volgende Schijf van Vijf, krijgen jij en je kind voldoende voedingsstoffen binnen. Voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitamines. Al deze voedingsstoffen gebruikt je kindje om te groeien.

Tijdens je zwangerschap heb je van de volgende vitamines meer nodig dan je uit je voeding kan halen. Neem daarom de volgende supplementen:

  • Foliumzuur/ Vitamine B11: wij adviseren om elke dag 400 mcg Foliumzuur (vitamine B11) te nemen vanaf het moment dat je een kinderwens hebt tot 10 weken zwangerschap.  Foliumzuur verkleint het risico op een open ruggetje, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Mogelijk is de kans op een hazenlip bij je baby ook kleiner.
  • Vitamine D: wij adviseren 10 mcg Vitamine D te nemen gedurende de hele zwangerschap. Dit helpt bij de botopbouw van de baby. Daarnaast lijkt het de risico’s op zwangerschapsdiabetes, een laag geboortegewicht en astma-achtige symptomen bij de baby te verlagen.

Zorg daarnaast ervoor dat je voldoende jodium, calcium, ijzer en vis binnenkrijgt.

  • Jodium: is belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van de baby. De belangrijkste bron van jodium is brood. Daarnaast zit jodium in zuivel (zoals melk en yoghurt), eieren en vis. Je krijgt voldoende jodium binnen als je elke dag 5 boterhammen en 3-4 porties (0,5 liter) zuivel binnenkrijgt en 2 keer per week vis eet. Kom je niet aan deze hoeveelheden dan is het goed om door middel van een supplement je jodium behoefte aan te vullen. Het supplement mag maximaal 200 microgram jodium per dag bevatten.
  • Calcium: is belangrijk voor een goede botopbouw van de baby. Tevens kan voldoende calcium tijdens de zwangerschap het risico verlagen op een hoge bloeddruk, vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging. De belangrijkste bron van calcium is zuivel. Daarnaast zit calcium ook in water, thee, koffie, volkorenbrood en volkoren graanproducten. Je krijgt voloende calcium binnen wanneer je 3-4 porties (0,5 liter) zuivel per dag inneemt. Indien je onvoldoende calcium inneemt kan je dit aanvullen met een supplement van 1000mg calcium per dag, vanaf 20 weken zwangerschap.
  • IJzer: wanneer je voldoende ijzer binnenkrijgt verklein je de kans op bloedarmoede in de zwangerschap. Ijzer uit dierlijke producten (zoals vlees en vis) wordt het beste opgenomen door je lichaam. Maar ijzer zit ook in plantaardige producten zoals brood, volkorenproducten, peulvruchten, noten en in verschillende groenten zoals spinazie en radijs. Neem bij elke maaltijd vitamine-C rijke producten zoals groente en fruit. Deze zorgen ervoor dat je lichaam gemakkelijker ijzer opneemt. Indien je twijfelt of je voldoende ijzer binnenkrijgt overleg dan met ons of je je ijzergehalte kan bepalen. Wanneer blijkt dat je bloedarmoede hebt vanwege te weinig ijzer schrijven we je een ijzersupplement voor.
  • Vis: het is belangrijk om voldoende vis te eten, minimaal twee keer per week. Eén keer kies je voor vette vis en de tweede keer voor magere vis. Verhit vis altijd goed. Twee keer per week vis eten verlaagt het risico op vroeggeboorte. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s. Let op: bepaalde vis kun je tijdens je zwangerschap beter niet eten, zoals tonijn, makreel, sardines en paling omdat ze verhoogde gehaltes schadelijke stoffen bevatten. Als het niet lukt om twee keer per week vis te eten, adviseren we je om tijdens de gehele zwangerschap elke dag een supplement omega-3-(vis)vetzuren te nemen met 250-450mg DHA.


Zorg dat wanneer je een supplement kiest, deze speciaal voor zwangere vrouwen geschikt is. Hierin zit namelijk niet te veel vitamine A.


Wil je nog meer weten over voeding? Kijk op de website van het voedingscentrum.