Kraamzorg en kraampakket

Kraamzorg

Vanaf 12 weken zwangerschap kan je kraamzorg aanmelden. Een kraamverzorgster start haar zorg al vanaf de geboorte. Tijdens de bevalling zal ze de verloskundige assisteren. Daarna zal ze jou en je baby verzorgen, geeft ze hulp bij borst- of flesvoeding en geeft ze voorlichting over de verzorging van de baby.

Als de kraamtijd voorbij is nemen de artsen en verpleegkundigen van de GGD de zorg over.

Er zijn meerdere kraamzorgorganisaties. Het is aan jou waar je voor kiest. Soms heeft je zorgverzekeraar daarin een voorkeur. Wij werken vooral met de kraamzorgorganisaties aangesloten bij JIJWIJ.

Kraampakket

Het kraampakket is een doos met medische artikelen die nodig zijn tijdens de bevalling en bij de verzorging na de bevalling. Het kraampakket moet zeker 6 weken voor de uitgerekende datum in huis zijn.

Voor een thuisbevalling is een kraampakket noodzakelijk, maar ook als je van plan bent in het ziekenhuis te bevallen moet je een kraampakket in huis hebben.

 

De inhoud van een kraampakket kan verschillen, maar de volgende producten zitten er vaak minimaal in:

  1. Matrasbeschermer: deze beschermer plaats je een aantal weken voor de uitgerekende datum om je matras. Zo bescherm je het tegen het eventueel breken van je vliezen.
  2. Kraammatras: het kraammatras wordt gebruikt om het matras te beschermen tijdens de bevalling.
  3. Onderleggers: deze kunnen tijdens de bevalling als extra bescherming voor het matras worden gebruikt, daarnaast worden deze gebruikt bij de zorg na de bevalling.
  4. Flesje alcohol: dit wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel
  5. Watten: deze worden gebruikt voor de ontsmetting.
  6. Gaasjes: steriele gaasjes zijn nodig bij de verzorging van een eventuele wond bij jou of je baby.
  7. Steriele navelklem/cordring: de navelklem of cordring wordt gebruikt voor het afklemmen van de navelstreng.
  8. Kraamverband: in de eerste dagen na de bevalling verlies je nog veel bloeden vocht. Gewoon maandverband is hiervoor niet voldoende. Kraamverband is extra groot en dik maandverband. Vaak zit er ook een netbroekje bij waar je het kraamverband in kan doen.

 

Je kan een kraampakket aanvragen bij je zorgverzekeraar. Het pakket wordt niet door je basisverzekering gedekt. Bij een groot aantal aanvullende zorgverzekeringen is het kraampakket wel gedekt en stuurt je zorgverzekeraar deze gratis op.  Hiervoor is het wel nodig dat jouw zwangerschap op tijd is aangemeld. Doe dit het liefst voor de 5e maand van je zwangerschap.

Als je kraampakket niet wordt gedekt door je zorgverzekering kan je deze vaak ook tegen betaling bij je zorgverzekeraar aanvragen. Je kan een kraampakket ook kopen bij een apotheek, drogist of via het internet. Dit kan onder andere bij Bol.com. De prijs kan hierbij behoorlijk variëren. Dit is ook afhankelijk van de inhoud van het kraampakket. In een luxe uitvoering van het kraampakket kunnen ook spullen zitten die je helemaal niet nodig hebt. Voor ongeveer € 30 koop je een kraampakket met alle benodigde spullen.