Het hoogtepunt van de zwangerschap is meest waarschijnlijk je bevalling. 9 maanden heb je hier naartoe geleefd.
Lees hier meer over hoe je je kunt voorbereiden, de mogelijkheden van pijnstilling en wat nog te regelen rondom deze bijzondere, mooie en spannende gebeurtenis.
Hierbij een kort filmpje met alle zaken die je moet weten rondom de bevalling. Verderop kan je alle informatie nog eens rustig doorlezen.
In Nederland kan je kiezen of je thuis of poliklinisch in het ziekenhuis wilt bevallen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. Je keuze kan alleen wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling.
Als je een gezonde zwangerschap hebt gehad, dan hoef je pas tijdens de bevalling zelf écht de knoop door te hakken waar je wilt bevallen. Maar het is goed om vóór de bevalling al na te denken waar je wilt bevallen. De keuze voor de plaats van bevallen is afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie. Het belangrijkste is dat jij je op je gemak voelt en je zoveel mogelijk kunt ontspannen.
Ontspanning is heel erg belangrijk om je bevalling vlot te laten verlopen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis.
Het kan ook zijn dat wij je vanwege medische redenen adviseren om in het ziekenhuis te bevallen. Je kunt er van tevoren nog zo goed over nagedacht hebben over waar je wilt bevallen, maar op het moment suprême kan het toch weer anders lopen.
Soms moet je vanwege medische redenen naar het ziekenhuis. Bij een eerste bevalling gebeurt dat bij bijna de helft van de bevallende vrouwen. Of je wilde eigenlijk naar het ziekenhuis, maar vindt het thuis eigenlijk wel net zo prettig.
Voor meer informatie over de locatie van bevallen, bekijk onderstaande knoppen. Klinisch bevallen wil zeggen dat je onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog bevalt. Het kan zijn dat je door medische redenen al tijdens de zwangerschap naar de gynaecoloog bent verwezen, of dat je tijdens de bevalling wordt overgedragen aan de gynaecoloog.
Ben je op zoek naar een lijstje met alle benodigdheden voor je bevalling. Deze vind je door op de knoppen hieronder te klikken.
Op het moment dat de bevalling is begonnen komt doorgaans één van de verloskundige bij je thuis op bezoek. Indien je poliklinisch wenst te bevallen zal de verloskundige samen met jou en je partner een plan maken wanneer naar het ziekenhuis te gaan.
De verloskundige zal tevens ervoor zorgen dat de kraamverzorgster van de door jou gekozen organisatie wordt gebeld, zodat ze tijdig aanwezig zal zijn tijdens de bevalling. Zowel thuis als tijdens een poliklinische bevalling zal een kraamverzorgster aanwezig zijn.
ziekenhuis. De bevalling valt dan onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog. Je eigen verloskundige en kraamverzorgster zullen dan hoogstwaarschijnlijk niet bij de rest van de bevalling aanwezig zijn.
Afhankelijk van je verzekering moet je een eigen bijdrage betalen voor een poliklinische bevalling. Wil je niet voor verassingen komen te staan, dan is het goed om dit vooraf na te vragen bij je verzekering.
Mocht je tijdens de bevalling pijnstilling wensen dan zijn er een aantal mogelijkheden. Hieronder lichten we ze graag toe.
Naast medicamenteuze pijnstilling zijn er ook een aantal andere mogelijkheden waardoor de pijn tijdens je weeën kan worden verlicht.
Denk hierbij aan een warmwaterkruik, pittenzak, douche en/of bad. Dit kan ervoor zorgen dat je je ontspant waardoor je de aanmaak van endorfine verhoogt.
Naast deze methoden kan continue ondersteuning je ook veel helpen tijdens de bevalling. Denk hierbij aan je partner, vriendin en/of ouders. Maar dit kan natuurlijk ook de zorgverleners rondom je bevalling zijn.
Het variëren van houdingen tijdens de weeën en persen kan ervoor zorgen dat je de weeën beter kunt opvangen.
TENS: dit is de afkorting voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Het is een manier om pijn te verminderen zonder medicijnen. Het TENS apparaat is een klein apparaatje wat je zelf kan bedienen. Via elektroden pleisters, die zich bevinden op specifieke locaties op de huid, dien je jezelf kleine stroomstootjes toe. Deze voelen aan als lichte prikkelingen en zijn niet pijnlijk. TENS therapie is wetenschappelijk bewezen en wordt veelvuldig toegepast.
De stroomimpulsen kennen verschillende frequenties. Sommige frequenties zorgen voor een blokkade van pijnsignalen richting de hersenen. Andere frequenties zorgen voor aanmaak van endorfine, een lichaamseigen stof dat pijnonderdrukking regelt. De gewenste stroomsterkte kan je zelf bepalen. Pijnbestrijding bij de bevalling via het TENS apparaat kan je dus op je eigen behoeften afstellen.
Voordelen van een ruggenprik
Nadelen van een ruggenprik
Remifentanil is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een slangetje in de arm (infuus), dat vastzit aan een pompje. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid remifentanil bepalen die je toegediend krijgt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit te veel kunt geven.
Voordelen van remifentanil
Nadelen van remifentanil
Pethidine wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Pethidine lijkt op morfine. Het werkt na ongeveer een kwartier en werkt 2 tot 4 uur.
Voordelen van pethidine
Nadelen van pethidine