Afspraak maken: 0492 – 53 28 00

Zwanger na 41 weken

De meeste baby’s worden tussen de 37 en 42 weken geboren. 5% van de zwangeren is bij 42 weken nog niet bevallen. We noemen dat serotiniteit. Vanaf 42 weken werkt de placenta vaker minder goed. Het advies is om de baby uiterlijk bij 42 weken geboren te laten worden. De zorg wordt daarom bij 42 weken door ons overgedragen aan het ziekenhuis. De bevalling kan dan op gang worden gebracht met medicijnen. Dat heet een inleiding.

Als de zwangerschap normaal verloopt en alle controles goed zijn en de baby goed blijft bewegen is er geen medische reden om je bevalling al eerder in te leiden. Als je dit toch wil dan is dit mogelijk vanaf 41 weken. We bespreken rond 40 weken wat jullie wensen zijn. Bij de keuze af te wachten krijg je extra controles tussen 41 en 42 weken, zoals een echo en een CTG. Dat is een manier om meer te weten over de reserves van de baby.

Video: mogelijkheden bij 41 weken, inleiden of afwachten?


Video: andere mogelijkheden vanaf 41 weken


Keuzekaart

De KNOV (beroepsgroep verloskundigen) heeft samen met de NVOG (beroepsgroep gynaecologen) een keuze kaart ontwikkeld met betrekking tot de keuzemogelijkheden vanaf 41 weken zwangerschap. Lees deze hieronder gerust eens door.

Afwachten of inleiden?

Zijn er nog andere mogelijkheden?