Afspraak maken: 0492 – 53 28 00

Leven voelen

Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog heel zwak maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd. Het is leuk en belangrijk de bewegingen van je baby te leren kennen.

Waarom is leven voelen belangrijk? Je baby krijgt voeding en zuurstof via de placenta. Als de werking van de placenta minder wordt, kan de conditie van de baby achteruit gaan. Het zal minder gaan bewegen. Zorg ervoor dat je vertrouwd raakt met de bewegingen van jouw baby. Als je merkt dat je baby rustiger wordt of anders beweegt dan normaal, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Leven voelen ervaart ieder vrouw anders. Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als ‘belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes’ of ‘zoals je darmen, maar dan toch anders’. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen.

Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap zul je iedere dag je baby kunnen voelen bewegen. Als de placenta aan de voorkant van de baarmoeder ligt, kun je de baby tot 28 weken minder goed voelen. Na 28 weken worden de bewegingen van je baby zo krachtig dat je de bewegingen voelt. Sommige baby’s zijn druk en andere rustig. Dit kan per zwangerschap verschillen. Ook je houding kan van invloed zijn op hoe vaak je je baby voelt. Als je ligt, voel je je baby beter bewegen dan wanneer je staat. Roken, medicijnen (pijnstillers met morfine en kalmerende middelen), alcohol en drugsgebruik zijn ook van invloed op het voelen bewegen van je baby. Het advies is om deze middelen niet te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Tot de 32e week van de zwangerschap neemt het aantal bewegingen toe. In de laatste weken en rond de uitgerekende datum kunnen de bewegingen anders en minder krachtig worden. Dit komt doordat je baby minder ruimte heeft. Het blijft belangrijk dat je je baby regelmatig voelt.

Wat doe je als je je baby anders, minder of niet beweegt? Neem contact op met ons! Bel met 0492-532800. Ben je 26 weken of meer zwanger, dan zullen we een CTG met je afspreken om de conditie van de baby te beoordelen.