Afspraak maken: 0492 – 53 28 00

Linda Verbakel – Backx

Verloskundige, gespecialiseerd in bevallen zonder hechtingen, moeder van vier kinderen (2007, 2008, 2010 en 2011) en altijd een luisterend oor.

‘Ik gun iedereen een ongecompliceerde zwangerschap en bevalling zoals ik zelf had’.

In de vriendenboekjes schreef ik vroeger al wat ik wilde worden. Verloskundige en mama. Beide ben ik geworden. Ik had het geluk dat ik direct werd ingeloot voor mijn studie Verloskunde in Kerkrade. Anders had ik niet geweten wat ik dan zou kiezen. Wat mij aansprak is dat verloskunde meer is dan zorgen alleen. Naast bevallingen begeleiden, houd ik spreekuur, rijd visites, plaats ik spiralen en zit ik in het bestuur van JIJWIJ. Ik weet ’s ochtends nooit precies hoe mijn dag eruit komt te zien en hoe laat ik ’s avonds weer thuis ben. Dat vergt soms wat organisatie, maar maakt mijn werk nooit saai.

Geen hechtingen door geduld
In principe werken mijn collega’s Fleur, Lenneke en ik allemaal hetzelfde. We zijn allemaal verloskundigen en begeleiden onze cliënten van zwangerschap tot geboorte. Wat ik misschien wat meer heb, is geduld. Als ik denk: ‘Jij krijgt dat kindje er best zelf uit’, dan neem ik daar wat langer de tijd voor. Het resultaat is dat er door die rust vaak geen hechtingen nodig zijn bij de bevalling.

Luisterend oor
Ook heb ik altijd een luisterend oor voor mijn cliënten. Mijn spreekuur loopt hierdoor nog weleens uit, maar ik neem er graag de tijd voor. Soms zijn mensen bezorgd, is er iets gebeurd in een eerdere zwangerschap of is er bezorgdheid naar aanleiding van een echo. Ik stel mensen dan gerust en probeer door in gesprek te gaan en die ongerustheid weg te nemen.

Meest bijzondere bevalling
Het leukste wat ik heb meegemaakt in onze praktijk? Een cliënt die bij ons in de straat woont belde. Ze had buikpijn. Natuurlijk mocht ze even langskomen. Ze gaat in de wachtkamer zitten en ik roep haar bij me in de spreekkamer. Ze gaat liggen en binnen 5 minuten wordt de baby geboren. Hier, in de spreekkamer. Dat was zo bijzonder!

Mijn ervaring met versie
Wat ik iedereen gun, is een ongecompliceerde zwangerschap en bevalling zoals de mijne. Ik heb twee jongens en twee meiden, ben vier keer thuis bevallen en zonder hechtingen. Wel lag mijn eerste, en ook mijn twee kind, in een stuit. Door het draaien van de baby, kon ik gewoon bevallen. Nu draai ik zelf baby’s voor moeders die open staan voor een versie. In mijn gesprekken benadruk ik dat de toekomst en de bevalling er mogelijk anders uitziet door het kindje te draaien. Als ik mijn versie niet gedaan had bij mijn eerste kindje, weet ik niet of ik zo’n groot gezin had gehad. Een keizersnede brengt nu eenmaal medische risico’s met zich mee. Door mijn persoonlijke ervaring kan ik cliënten hier goed over adviseren. Al maken ze de beslissing natuurlijk altijd zelf.

Geen drempel, maar een kuiltje
Ik ben heel trots op onze praktijk. Zo vinden wij het heel belangrijk om laagdrempelig te zijn. Toen ik dat tegen een cliënt zei kreeg ik de reactie: ‘Laagdrempelig? Jullie hebben een kuiltje, zo welkom is iedereen hier om te allen tijde binnen te lopen.’ Daarnaast maken we ons klaar voor de toekomst. Wij breiden ons pand uit, zodat we straks nog betere zorg en meer diensten kunnen aanbieden. Zoals bijvoorbeeld CTG-monitoring en ons Centering programma. Maar die lage drempel, of dat kuiltje, die blijft!

Samenwerken in de regio

Tenslotte houd ik me ook graag bezig met de ontwikkeling van mijn vak. Ik wil blijven innoveren. Daarom zit ik in het bestuur van JIJWIJ. Hier werken we als geboortezorgverleners in de Peelregio samen. Niet alleen met verloskundigen, maar ook met gynaecologen, kraamzorg en echoscopisten. Door samen de geboortezorg te verbeteren kunnen zwangeren zo lang mogelijk bij hun vertrouwde verloskundige blijven en de juiste zorg krijgen. Want daar doen we het voor!