‘Je hoeft niet op een roze wolk te zitten, een beetje paars is ook goed’
Eigenlijk wilde ik geneeskunde gaan sturen, maar ik had niet het juiste vakkenpakket. Maar wat dan wel? Het moest iets in de medische hoek zijn en bij voorkeur een vak waarin ik zelfstandig kan werken. Op een koude februari dag fietste ik naar huis. Ik was bijna geslaagd en dacht ineens: ‘Verloskundige, dat is eigenlijk ook wel leuk.’ Mijn moeder, ook verloskundige, zei: ‘Doe dat nou niet, want je gaat het een heel druk ongestructureerd leven krijgen’, maar ik ging ervoor.
Houd je het niet meer vol? Bel de stripspecialist!
Na mijn studie in Gent ben ik in 2000 in deze praktijk begonnen als verloskundige. In mijn vak komt alles samen wat ik leuk vind. Ik geniet van de veelzijdigheid, de spreekuren, het begeleiden van bevallingen, echo’s maken en spiralen zetten. Mijn specialisme is strippen. Ons mam was daar ook heel goed in, noem het maar een gave. Wanneer het al een tijdje rommelt in de buik en de bevalling niet doorzet, dan kan ik door te strippen de natuur een handje helpen. Het is een goede oplossing zonder medische ingegrepen. Gisteren heb ik twee dames gestript. Vanmorgen las ik in mijn computer dat het gewerkt heeft. Beide bevallingen zijn begonnen. Dus houd je het niet meer vol? Dan moet je mij bellen!
Zwangeren begeleiden dichtbij huis
Daarnaast houd ik van innoveren. Heb ik een goed idee? Dan zet ik het op papier en maak ik er een protocol van. Vaak kijken gynaecologen heel medisch naar een bepaald probleem. Wij willen zwangeren zo goed mogelijk begeleiden dichtbij huis. Een voorbeeld hiervan is dat dames met ernstig overgewicht bij ons ook welkom zijn. Wij hebben een protocol waardoor vrouwen met een BMI tot 40 gewoon door een verloskundige begeleidt kunnen worden. Ze hoeven dus niet rechtstreeks doorverwezen te worden naar een gynaecoloog. Mijn laatste protocol? Dat schreef ik over spugen tijdens de zwangerschap en hoe we dit zo goed mogelijk kunnen aanpakken samen met de gynaecoloog.
Nieuw: groepsgewijze verloskundige zorg
En ook in onze praktijk blijven we vernieuwen. We waren de eerste praktijk in de regio die ook adviseert over anticonceptie. Daarnaast volgde ik een versietraining. Hierbij draai je de baby handmatig, door gerichte druk te zetten aan de buitenkant van de buik. Maar waar ik het meest enthousiast over ben is Centering. Dat is ons nieuwe programma dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Iedere maand komt een groep dames die ongeveer in hetzelfde trimester zitten bijeen. We doen eerst de controles, daarna gaan we samen anderhalf uur in gesprek. Steeds is er een ander thema. Zoals borstvoeding, kwaaltjes, de bevalling maar ook de periode erna. (Aanstaande) moeders leren van elkaar en ik kan signalen oppikken in de gesprekken. Zo zorgen we samen voor die wolk. Of die nu roze of een beetje paars is.