Kraambed

De eerste zes weken na je bevalling wordt je kraamtijd genoemd. In de eerste 8 dagen na de geboorte ontvang je zorg van de kraamverzorgende en verloskundige. Wat je allemaal te wachten staat wanneer je kindje is geboren lees je hier.

Controles tijdens de kraamtijd

Ben je thuis bevallen of na je bevalling thuis gekomen uit het ziekenhuis, dan komt de verloskundige 1 of meerdere keren bij je op bezoek. Zij is in het kraambed verantwoordelijk voor de nazorg van zowel moeder als kind.

De verloskundige houdt het herstel van jou en de eerste ontwikkeling van de baby in de gaten.

Indien je in het ziekenhuis onder leiding van een gynaecoloog bevallen bent, kun je zodra je naar huis gaat contact met ons opnemen zodat wij het verdere kraambed kunnen begeleiden.

Kraamzorg

In Nederland heb je recht op kraamzorg tijdens de eerste 8 dagen vanaf de bevalling. De kraamverzorgster helpt bij de verzorging van jullie kindje, doet de kraamcontroles, geeft veel uitleg en informatie en beantwoordt jullie vragen. Je hebt recht op minimaal 3 uur kraamzorg per dag, en afhankelijk van de behoeften en beschikbaarheid kan dit uitgebreid worden naar maximaal 8 uur per dag. Ons advies is om kraamzorg tijdig aan te melden, liefst vóór 16 weken zwangerschap.

Hielprik en gehoorscreening

Iedere pasgeborene krijgt in de eerste levensweek een hielprik. Een wijkverpleegkundige komt voor de hielprik bij je thuis. Hij of zij prikt met een speciaal apparaatje in de hiel van jouw baby en vangt een paar druppels bloed op. Als je kind in het ziekenhuis ligt, wordt de hielprik daar uitgevoerd. Na de hielprik wordt het bloed naar een laboratorium gestuurd. Daar wordt het bloed onderzocht. Het laboratorium onderzoekt het bloed op zeventien zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Deze aandoeningen zijn niet te genezen, maar als ze op tijd worden opgespoord zijn ze wel goed te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Zo kan schade aan de ontwikkeling van je kind worden voorkomen of beperkt. Het is daarom heel belangrijk voor de gezondheid van je kind dat je meedoet aan het onderzoek.

Behalve een hielprik krijgt elke pasgeboren baby een gehoorscreening. De gehoorscreening wordt afgenomen tussen de vierde en zevende dag na de geboorte en vindt tegelijkertijd met de hielprik plaats. De gehoortest onderzoekt of je baby goed kan horen. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller de behandeling kan beginnen. De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. Je kindje merkt er nauwelijks iets van en slaapt waarschijnlijk gewoon door.

De aanvraag voor de hielprik en de gehoorscreening dient u zelf, het liefst zo snel mogelijk, na de geboorte van uw baby te doen. Dit doet u via deze link van de website van GGD Brabant Zuid Oost.

Geboorteaangifte

Wettelijk moet je binnen drie werkdagen na de geboorte zorgen dat je kind wordt aangegeven. Daarna kan dat alleen nog met een machtiging van het Openbaar Ministerie. 

De aangifte moet plaatsvinden bij de Burgerlijke Stand in de plaats waar de baby is geboren. Is je baby geboren in een ziekenhuis in een andere gemeente dan je woonplaats, dan moet de baby in de gemeente van het ziekenhuis worden aangegeven.

De aangifte kan worden gedaan door de vader of door iemand anders die bij de geboorte aanwezig is geweest. De aangifte kan in het Huis voor de Stad Helmond, maar kan ook digitaal (indien zowel jij als je partner in het bezit zijn van DIGI-D).

Voor erkenning en aangifte moet vooraf een afspraak bij de gemeente worden gemaakt. Dit kan via telefoonnummer 14 0492 of online.

 

Bezoekadres Huis voor de Stad
Weg op den Heuvel 35
5701 NV HELMOND
Tel: 14-0492

Maandag t/m vrijdag: 09u00 tot 17u00 
Dinsdag: 09u00 tot 19u00

Wanneer direct contact opnemen?

Merk je één of meer van de volgende signalen bij jouw of bij de baby in de eerste 2 weken na de bevalling?

Neem dan direct contact op met ons!

Nacontrole

De nacontrole vindt plaats 6 weken na de bevalling en is de afsluiting van de kraamtijd. Als jouw kind ongeveer 3 weken oud is kun je naar de praktijk bellen om een afspraak te maken indien deze nog niet is ingepland tijdens je kraambed.

Tijdens de nacontrole bespreken we onder andere hoe je de zwangerschap en bevalling hebt ervaren, hoe je herstel na de bevalling is gegaan, hoe het met je kindje gaat en bespreken we anticonceptie.

Bekken en bekkenbodem

Ben je langer dan zes weken geleden bevallen? Vul dan deze vragenlijst in. Je kunt hiermee nagaan of je klachten hebt in en rond je bekken. Of dat je kans hebt die later te krijgen.

Als je klachten hebt in en rond je bekken kun je daar veel aan doen. Ook om ze te voorkomen. Vul de vragen in, mocht je het advies krijgen om naar de bekkenfysio te gaan, dan kunnen wij je helpen aan de juiste contactgegevens.

Vruchtbaarheid

Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je weer seks hebben omdat je baarmoeder dan weer hersteld is en meestal het bloedverlies is gestopt. Je menstruatie kan weer op gang komen, en dus ben je weer vruchtbaar. Echter ben je nog niet ontzwangerd, dit duurt ongeveer 9 maanden. Als je niet het risico wilt lopen direct weer zwanger te worden is het goed om na te denken hoe je dit wil voorkomen.

De eerste menstruatie kan 4-6 weken na de bevalling weer op gang komen. Maar het kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Het is dus aan te raden om al vrij snel na de bevalling over anticonceptie na te denken. Als je niet gelijk weer zwanger wilt worden zorg dan dat je anticonceptie gebruikt bij de eerste gemeenschap na de bevalling. Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap verkleinen maar zeker niet uitsluiten.

In de zwangerschap of tijdens het kraambed geven wij informatie over verschillende anticonceptiemethoden.

Tijdens de nacontrole (zes weken na de bevalling) komt dit onderwerp weer ter sprake. Indien gewenst kunnen wij een recept voor je anticonceptiemiddel voorschrijven en een afspraak plannen voor het plaatsen van bijvoorbeeld een spiraal of hormoonstaafje.