Afspraak maken: 0492 – 53 28 00

Kinkhoest vaccinatie

Vanaf 16 december kunnen zwangeren, vanaf 30 weken zwangerschap, zich gratis laten vaccineren tegen kinkhoest bij het consultatiebureau. Vanaf januari kunnen alle zwangeren vanaf 22 weken zich laten vaccineren. Bescherm je baby ook de eerste levensweken tegen kinkhoest.

Graag informeren we u over de wijze waarop de Jeugdgezondheidszorg De Zorgboog in Helmond /de Peel de maternale Kinkhoest vaccinatie gaat aanbieden.

Vanaf 16 december wordt de maternale kinkhoestvaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf die datum kunnen zwangeren bij de JGZ de Zorgboog terecht om de vaccinatie te halen.

Vanaf 2 december geeft de website 22wekenprik.nl informatie over de vaccinatie en kunnen zwangere vrouwen via een tool opzoeken waar ze een afspraak kunnen maken.

Tijdstip vaccinatie

Het tijdstip van de vaccinatie is vervroegd van 28-32 weken naar 22 weken. Het voordeel hiervan is dat eventuele kwetsbare prematuur geboren baby’s ook baat hebben bij de vaccinatie. Tevens zijn er geen nadelige effecten van vroeger vaccineren verwacht en bekend.

Vaccinatieschema

Met de invoering van de maternale kinkhoestvaccinatie verandert ook het vaccinatieschema voor baby’s. De eerste vaccinatie kan meestal vervallen als de moeder is gevaccineerd. Baby’s krijgen dan een vaccinatie bij 3, 5 en 11 maanden. Als de moeder niet is gevaccineerd tijdens de zwangerschap krijgt de baby een vaccinatie bij 2, 3, 5 en 11 maanden.

Hoe gaat dat geregeld worden in Helmond/de Peel?

De JGZ de Zorgboog start vanaf 16 december met 4 inloop momenten. Vanaf januari 2020 kunnen aanstaande moeders middels een afspraak worden ingepland via de Zorgboog website.

Wanneer aanstaande moeders op 16 december 22 weken of langer zwanger zijn dan kunnen ze een prik komen halen tegen kinkhoest op meerdere consultatiebureaus in regio Zuidoost-Brabant. Aanstaande moeders kunnen dan gewoon zonder afspraak tijdens de inloop momenten bij de Zorgboog binnen lopen om de prik te krijgen. Neem legitimatie mee, dit kan een paspoort, rijbewijs of ID kaart zijn. Goed om te weten, iedereen die 22 weken of langer zwanger is van harte welkom, maar je kunt er ook voor kiezen om de prik later in de zwangerschap te halen. Houd de website van de Zorgboog in de gaten voor de laatste informatie.

Inloop momenten:

De Zorgboog heeft extra inloopmomenten georganiseerd. Je mag gewoon zonder afspraak binnen lopen, neem wel je legitimatie mee! De prik is voor alle vrouwen die in Nederland wonen en al 22 weken of langer zwanger zijn.

Maandag 6 en 20 januari:
18:00 tot 19:00 uur

Maandag 3 en 17 februari:
18:00 tot 19:00 uur

Consultatiebureau Helmond, Generaal Snijdersstraat 58 Helmond