Afspraak maken: 0492 – 53 28 00

Kinderwens

Er kunnen een heleboel vragen bij je opkomen op het moment dat jullie besloten hebben om graag zwanger te worden. Zijn er dingen waar je op moet letten?

Op deze pagina vind je hier meer informatie over. Voor iedere vrouw met een kinderwens is er een mogelijkheid om voordat je zwanger wordt een individueel advies te krijgen tijdens ons kinderwensspreekuur. Voor meer informatie kun je contact opnemen met ons onder telefoonnummer 0492-532800.

Veel problemen in de zwangerschap en mogelijk later in het leven van een kind hebben een oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Door een gezonde leefstijl kun je omstandigheden waaronder je zwanger wordt en de zwangerschapsuitkomst voor jezelf en je kind positief beïnvloeden.

Een aantal tips

Gebruik foliumzuur

Dit is een belangrijke vitamine op het moment dat je zwanger wilt worden. Heb je een kinderwens en wil je zwanger worden? Slik dan extra foliumzuur. Extra foliumzuur verkleint de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij de baby. Zoals een baby met een ‘open ruggetje’ of een ‘open schedel’. Deze aangeboren aandoeningen noem je ook wel neurale-buisdefecten. De kans is erg klein dat je een kind krijgt met een neurale-buisdefect. In Nederland komt het voor bij 6 op de 10.000 levend geboren baby’s. Toch is het verstandig altijd foliumzuur te slikken als je zwanger wilt worden. Het maakt de kans op een kindje met een open ruggetje of open schedel nog kleiner.

Het is van belang om vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 10 weken zwangerschap dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken. Ook is het advies om tijdens je hele zwangerschap elke dag 10 microgram vitamine D en 1000mg calcium te slikken.

Stop met het drinken van alcohol

Het drinken van één of meer glazen alcohol per dag kan zowel bij de man als bij de vrouw de vruchtbaarheid verminderen. Vrouwen die 0,2 tot 1 glas drinken hebben 40% minder kans om binnen 6 maanden zwanger te worden, in vergelijking tot vrouwen die niet drinken.

Verder vergroot alcoholgebruik in de weken rondom de bevruchting het risico van miskramen en foetale sterfte. Hoe meer door beide partners gedronken wordt, hoe groter het risico.

Alcohol is één van de meest gebruikte genotmiddelen. Helaas ondervindt een ongeboren kind er de nadelen van. Als je veel alcohol drinkt, gaat dat vaak ten koste van je voeding. Als je zwanger bent, gaat dat daarmee ten koste van je kind. Je kunt er ook een miskraam door krijgen. Wat een aanstaande moeder aan alcohol binnenkrijgt, gaat via de placenta rechtstreeks naar het ongeboren kind. De gevolgen zijn groot, zowel voor als na de geboorte.

Baby’s die de alcoholconsumptie van hun moeder moeten delen, zijn vaak te klein als ze geboren worden en ze kunnen dat later meestal niet meer inhalen. Het centrale zenuwstelsel kan beschadigd worden, evenals organen, bijvoorbeeld het hart. Ook kan zo’n kindje een afwijking krijgen aan de ogen. Het wordt daarom afgeraden alcohol te drinken tijdens de zwangerschap.

Stop met roken

We weten nog niet alles over zwangerschap en roken, maar één ding is zeker: wanneer je rookt, krijgt de placenta (moederkoek) minder bloed toegevoerd. Het ongeboren kind krijgt minder zuurstof. En dat vertraagt de groei. Bij de geboorte weegt zo’n baby al gauw gemiddeld 200 gram minder: hoe meer de moeder rookt, hoe lager het geboortegewicht. Dat maakt het kindje kwetsbaarder: de sterftekans wordt er groter door.

Stop met het gebruik van drugs

Effecten van druggebruik tijdens de zwangerschap zijn soms tot op late leeftijd nog bij het kind te zien. Het kind kan achterstand vertonen op het gebied van intelligentie, emoties en motoriek, maar ook van sommige lichamelijke afwijkingen kan het kind zijn hele leven last blijven houden. Daarom wordt het afgeraden drugs te gebruiken tijdens de zwangerschap. Het advies is om te stoppen als je zwanger wilt worden!

Leefstijl

Je leefstijl kan invloed hebben op het zwanger worden en een zwangerschap.

  • Voeding: als je gezond en afwisselend eet, krijg je alles binnen wat je lichaam nodig heeft. Het maakt de kans groter op een zwangerschap en op een gezonde baby. Varieer vooral volop met groente en fruit om alle voedingsstoffen in groente- en fruit binnen te krijgen. Kies verspreid over de week voor verschillende soorten. Het is ook goed om vlees af te wisselen met vis, peulvruchten of ei.
  • Gewicht: een gezond gewicht helpt je om makkelijker zwanger te worden. Een gezond gewicht is ook belangrijk voor jouw gezondheid tijdens de zwangerschap en voor de gezondheid van je toekomstige kind. Ben je veel te zwaar, dan word je minder gemakkelijk zwanger. En er zijn meer risico’s voor je kind. Een aantal kilo’s afvallen heeft al effect: bij een gewichtsverlies van 10% van het totale lichaamsgewicht, worden de risico’s al duidelijk kleiner. Wil je afvallen? Doe dit dan ruim voordat je zwanger wordt.
  • Bewegen: dit helpt je om fit en gezond te blijven. Dat is goed voor de vruchtbaarheid en goed voor de zwangerschap.

Strakszwangerworden.nl

Bekijk deze website eens. Er staat veel informatie en tips over hoe je zo gezond mogelijk zwanger kunt worden. Belangrijk voor de gezondheid van je toekomstige kind en voor jezelf! 

ZwangerWijzer

ZwangerWijzer kan je helpen bij de voorbereiding van jouw zwangerschap. Vul de vragenlijst in en bekijk in ongeveer 15 minuten of er risico’s zijn voor jezelf of je baby. Je krijgt dan direct informatie en advies. Aan het einde krijg je een overzicht van alle antwoorden.

Medicatiegebruik

Van sommige medicijnen word je minder vruchtbaar. Dat betekent dat je minder makkelijk zwanger wordt. En sommige medicijnen zijn slecht voor je ongeboren baby.

Wil je zwanger worden, maar gebruik je medicijnen? Praat erover met je (huis)arts of apotheker.

Erfelijke ziektes

Soms hebben jij en je partner meer kans om een kind met een erfelijke ziekte te krijgen. Met je partner bedoelen we hier de andere biologische ouder van je kind.

Komt er bijvoorbeeld een ziekte voor in jouw familie? Of in de familie van je partner? Of zijn je partner en jij (verre) familie van elkaar? Ga dan naar je huisarts vóórdat je zwanger wordt.