Centering Zwangerschap

Als je zwanger bent, verandert er veel. Je baby ontwikkelt zich en je lichaam verandert. De zwangerschap is ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken, voor jezelf, voor de baby en het gezin. Je loopt daardoor met veel vragen en er is veel om over na te denken. En natuurlijk wil je ook graag weten of je baby goed groeit en gezond is.

Wat is Centering Zwangerschap?

Centering Zwangerschap (ookwel Centering Pregnancy genoemd) is een programma dat de medische controles combineert met alle informatie rondom zwangerschap, bevalling en babytijd. Daarnaast kun je al je vragen stellen en ervaringen delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.

Je vormt een groep samen met een aantal andere zwangeren vrouwen (maximaal 10 dames). Alle zwangeren zijn rond dezelfde periode uitgerekend. Je hebt dus veel dingen met elkaar gemeen, kunt ervaringen met elkaar uitwisselen en elkaar ondersteunen en tips geven.

Keuze is aan jou

Elke bijeenkomst bevat een thema, echter er is veel ruimte voor input vanuit jouzelf. Daar waar behoefte is om over te praten wordt behandeld. Na de termijnecho krijg je de keuze in welke manier van zwangerschapsbegeleiding jij wenst. De keuze is volledig aan jou!

Graag leggen we de twee mogelijkheden uit.

  • Reguliere controles: elke 4 weken kom je bij ons op een afgesproken tijd en locatie. De assistente zal je bloeddruk controleren, zo nodig een ijzer- of suikergehalte bepalen en ze maakt samen met je een vervolg afspraak. Na verloop van tijd kom je elke 3 weken en tegen het einde van je zwangerschap elke 2 weken. Vanaf 36 weken kom je elke week. Na de controle bij de assistente wordt je gezien door één van onze verloskundigen. Zij controleert uitwendig de groei van de baby, luistert naar het hartje en beantwoord vervolgens de vragen die jij hebt. Meestal duurt de gehele controle 15 minuten in totaal.
  • Centering Zwangerschap: voorafgaand aan de bijeenkomsten ontvang je van ons alle data van de Centering. Je kan deze dus al ver vooruit plannen en hier rekening mee houden.
  •  

Hoe gaat het in zijn werk?

De eerste drie bijeenkomsten zijn elke 4 weken, vervolgens kom je elke 2 weken. Tijdens elke bijeenkomst wordt er gestart met de zwangerschapscontrole. Je meet je bloeddruk met hulp van andere zwangere dames en vervolgens zal de verloskundige (dit zal 1 vast gezicht zijn) de groei en de hartslag van de baby controleren. Tijdens deze controle is je partner en/of kinderen en/of anderen welkom.

Na deze controle hebben we nog ongeveer 1,5 uur de tijd om allerlei onderwerpen te bespreken, tips uit te wisselen, ervaringen uit te wisselen en alles wat maar ter tafel komt. Daarnaast hebben we ook zeker tijd voor wat lekkers te drinken en een snack.

De bijeenkomsten worden begeleid door 1 verloskundige en 1 assistente. Zij zullen je vaste gezicht worden. Wat dan als je gaat bevallen? Na de 9e bijeenkomst plannen we reguliere controles met je in, en op deze manier ga je de andere verloskundigen ook leren kennen!

De laatste bijeenkomst zal plaatsvinden nadat de gehele groep is bevallen. Jij en je baby zijn dan welkom! Hoe leuk is dat, alle dames samen met hun baby’s! Heb je interesse in Centering Zwangerschap, laat het ons dan even weten! Want bij 10 zwangeren is de groep helaas vol.

Waarom zou je voor Centering Zwangerschap kiezen?

  • Actieve betrokkenheid: je leert hoe je gezondere keuzes kunt maken voor jezelf, je zwangerschap en je baby
  • Elkaar steunen en kennis uitwisselen: in de groep worden onderwerpenbesproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby. Je ontmoet andere zwangeren waardoor je ervaringen kan delen en elkaar kunt steunen.
  • Vaste dag en tijdstip: je hoeft niet meer te wachten op een controle. Tijden en dagen zijn vooraf bekend tot en met de nacontrole.
  • Betere uitkomsten van de zwangerschap: uit onderzoek blijkt dat er bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg worden geboren en dat veel vrouwen deze manier van zorg erg fijn vinden.
  • Beter contact met je verloskundige: je hebt langer contact met de verloskundige dan tijdens de 1-op-1 controles. Je kan meer vragen stellen en langer over iets doorpraten.

Verschillen met individuele controle

  • Je hebt een actieve rol in je eigen controles: bloeddruk meten, wegen, je eigen zwangerschapskaart invullen
  • Er is uitgebreid de tijd om dieper op onderwerpen in te gaan
  • Er is veel aandacht voor wat je zelf kunt doen voor een gezonde zwangerschap en bevalling
  • Je leert van andere vrouwen en brengt ook je eigen kennis en ervaring in de groep
  • Je ondersteunt elkaar en bouwt een band op met andere vrouwen in dezelfde levensfase