Afspraak maken: 0492 – 53 28 00

Derde trimester

28 t/m 42 weken

Leven voelen

Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog heel zwak maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd. Het is leuk en belangrijk de bewegingen van je baby te leren kennen.

Waarom is leven voelen belangrijk? Je baby krijgt voeding en zuurstof via de placenta. Als de werking van de placenta minder wordt, kan de conditie van de baby achteruit gaan. Het zal minder gaan bewegen. Zorg ervoor dat je vertrouwd raakt met de bewegingen van jouw baby. Als je merkt dat je baby rustiger wordt of anders beweegt dan normaal, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Groei echo

Rond 34 weken mag je via het Diagnostiek voor U een groei-echo inplannen. Hierbij zal de echoscopiste een aantal metingen verrichten van de baby, de hoeveelheid vruchtwater bepalen en de ligging van het kindje bepalen.

Op indicatie worden er soms meerdere groei-echo’s afgesproken.

Stuitligging

Ligt je kindje rond 34 weken of later in de zwangerschap in stuitligging dan kan een ‘uitwendige versie’ uitkomst bieden. Een vast team van gynaecologen, verloskundigen en verpleegkundigen staat hiervoor klaar in het Elkerliek ziekenhuis. Iedere donderdagmiddag is een versie spreekuur.

Als je baby in een stuitligging ligt, zal de verloskundige hier uitleg over geven en als je dat wilt een afspraak voor je maken op het versie spreekuur.

Voorbereiding op de bevalling

In deze video geven we je informatie rondom de bevalling, hoe je je voor kunt bereiden, informatie rondom pijnstilling en wat te regelen na de bevalling.

Zorg daarnaast dat je je bed hebt voorbereid op je bevalling en/of kraambed. Je kunt het kraampakket online gratis aanvragenDit pakket bevat onder andere bedverhogers, rugsteun en een ondersteek.

Geboorteplan

In het geboorteplan schrijf je alles op wat je voelt en denkt over de bevalling. Of je bang bent of er juist naar uit kijkt. Je schrijft ook op wat je partner voelt. Bij jouw bevalling kunnen wij daar dan rekening mee houden. Mocht je graag een geboorteplan wensen te maken dan adviseren wij om dit geboorteplan in te vullen. Dit geboorteplan komt digitaal bij ons terecht. Tijdens één van de opvolgende controles zullen we het samen met je bespreken.

Anticonceptie

De eerste menstruatie kan vanaf 6 weken weer op gang komen. Het kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Als je geen borstvoeding geeft, kun je al vanaf 3 weken na de bevalling weer vruchtbaar zijn.

Denk daarom al tijdens je zwangerschap na over betrouwbare anticonceptie voor na de bevalling. Voor meer informatie, zie kopje anticonceptie.

Zwanger na 41 weken

De meeste baby’s worden tussen de 37 en 42 weken geboren. 5% van de zwangeren is bij 42 weken nog niet bevallen. We noemen dat serotiniteit. Vanaf 42 weken werkt de placenta vaker minder goed. Het advies is om de baby uiterlijk bij 42 weken geboren te laten worden. De zorg wordt daarom bij 42 weken door ons overgedragen aan het ziekenhuis. De bevalling kan dan op gang worden gebracht met medicijnen. Dat heet een inleiding.

Als de zwangerschap normaal verloopt en alle controles goed zijn en de baby goed blijft bewegen is er geen medische reden om je bevalling al eerder in te leiden. Als je dit toch wil dan is dit mogelijk vanaf 41 weken. We bespreken rond 40 weken wat jullie wensen zijn. Bij de keuze af te wachten krijg je extra controles tussen 41 en 42 weken, zoals een echo en een CTG. Dat is een manier om meer te weten over de reserves van de baby.